5 Enkle planter å ta stikling av.

5 Enkle planter å ta stikling av.

Det er mange planter som kan formeres enkelt ved å ta stiklinger, og her er fem eksempler på planter som er enkle å ta stiklinger av:

 1. Pilea peperomioides: Dette er en populær plante som er enkel å ta stiklinger av. Du kan ta en stilk med flere blader og sette den i vann eller jord for å danne nye røtter.

 2. Monstera deliciosa: Denne planten er kjent for sine karakteristiske, hullrike blader, og det er enkelt å ta stiklinger fra den. Du kan ta en stilk med flere blader og sette den i vann eller jord for å danne nye røtter.

 3. Fiken (Ficus benjamina): Dette er en vanlig stueplante som også er enkel å ta stiklinger av. Du kan ta en stilk med flere blader og sette den i vann eller jord for å danne nye røtter.

 4. Eføy (Hedera helix): Denne planten er en populær klatreplante og er også enkel å ta stiklinger av. Du kan ta en stilk med flere blader og sette den i vann eller jord for å danne nye røtter.

 5. Lavendel (Lavandula angustifolia): Denne urten er ikke bare vakker, men du kan også ta stiklinger fra den for å danne nye planter. Ta en stilk som er ca 10-15 cm lang, fjern bladene på den nedre halvdelen, og sett den i vann eller jord.

Husk at det er viktig å følge riktig prosedyre for å ta stiklinger av hver enkelt plante for å sikre best resultat.

Når du tar stiklinger, bør du også sørge for at planten du tar fra er sunn og frisk. Du bør velge en stilk som er sterk og moden, men ikke for gammel, og det er viktig å bruke rene og skarpe verktøy for å minimere skader på planten.

Når du har tatt stiklingen, kan du plassere den i en beholder med vann eller jord, avhengig av plantens behov. Du kan også legge til en rotstimulator for å hjelpe med å danne røtter raskere. Det er viktig å sørge for at stiklingen får tilstrekkelig mengde lys og fuktighet, og å unngå å forstyrre planten mens den danner røtter.

Når stiklingen har dannet røtter, kan du transplantere den til en større pott eller til hagen, avhengig av plantens krav og dine preferanser.

Ved å ta stiklinger og selge dem kan du tjene penger på din lidenskap for planter og hagearbeid. Det er også en morsom måte å utvide din egen samling av planter på og dele din interesse med andre.

Vedlikehold

Når du har tatt stiklinger og plantet dem, er det viktig å følge noen grunnleggende rutiner for å sikre at plantene forblir sunne og trives. Her er noen viktige rutiner for vedlikehold av planter som du bør følge:

 1. Vanning: De fleste planter trenger regelmessig vanning for å overleve og vokse. Det er viktig å gi plantene den rette mengden vann, ikke for mye eller for lite. Du kan sjekke om planten trenger vann ved å føle på jorden rundt roten. Hvis det er tørt, bør du vanne planten.

 2. Gjødsling: Planter trenger også næring for å vokse og trives. Du kan gjødsle plantene med en egnet gjødsel, avhengig av plantetypen og vekstfasen.

 3. Beskjæring: Noen planter kan trenge beskjæring for å opprettholde sunn vekst og form. Fjern døde eller skadede blader, grener eller stengler, og trim planter etter behov for å opprettholde ønsket størrelse og form.

 4. Lys: De fleste planter trenger lys for å overleve og vokse. Plasser plantene på et sted som får tilstrekkelig mengde lys, men unngå direkte sollys hvis planten ikke tåler det.

 5. Skadedyr: Noen ganger kan planter bli angrepet av skadedyr som midd, bladlus eller trips. Følg med på plantene dine og ta skritt for å kontrollere skadedyr om nødvendig.

 6. Luftfuktighet: Noen planter krever høy luftfuktighet for å trives. Du kan øke luftfuktigheten ved å plassere plantene på et brett med våte steiner, ved å bruke en luftfukter eller ved å spraye plantene med vann jevnlig.

Følge disse rutinene kan hjelpe deg med å opprettholde sunne og lykkelige planter som vil fortsette å vokse og blomstre over tid.

Tilbake til bloggen