1. Snakk om planter
Neste gang du er hos en forhandler still noen spørsmål, slik at du kan lære litt om det nye tilskuddet til plantefamilien din.
For ikke å snakke om alle facebook gruppene og instagram sidene du kan følge og rådføre deg med.
Å lære om planten din betyr ikke at du må kunne stave ut det botaniske navnet eller nevne fem andre planter i samme slekt.
Det er bare forståelsen av at alle planter vil ha forskjellige krav til lys-, vann- og potter, og at du best kan tilby det.
Å forstå at noen planter vil trives i mørkere hjørner mens andre trenger et lyst rom, betyr at du endelig kan friske opp det mørke hjørnet som har skreket etter noe løvverk.
Når du har en vane med å stikke fingeren i en krukke før du vanner, vil du raskt lære at noen av plantene dine trekker opp vann raskere enn andre, og du kan justere timeplanen din etter behov (tips: hvis du grupperer planter med lignende vann- og lysbehov sammen, kan det gjøre den ukentlige vanningen lettere).
Når du vet hvilken potteblanding som passer best for planten din, blir du belønnet med en lykkeligere, raskere voksende og ofte større plante.
2. Mating
Når du kjøper en plante fra en plantebutikk, har de vanligvis omtrent 4-6 måneder med langsom frigjøringsgjødsel i potteblandingen for å holde planten lykkelig. Etter det? Ingenting.
Planter kan overleve på bare vann og lys, men uten å kunne få tilgang til næringsstoffer som finnes i bakken (eller tilført av en gjødsel) kommer de aldri til å være så lykkelige og sunne som de kunne hå vært.
La det bli en vane å regelmessig mate plantene dine med en komplett gjødsel mens plantene dine vokser aktivt (vanligvis er dette over våren og sommeren).
Det er ofte så enkelt som å helle gjødsel i vannkannen og vanne som vanlig, så du trenger ikke å bekymre deg for noen andre ekstra trinn eller tid.
3. Pott om
Ompotting kan være rotete, litt mer tidkrevende og mye mer skremmende enn ønsket
Men ompotting er flott for å oppmuntre til ny vekst, forebygge sykdommer og gi ferske næringsstoffer til plantene dine.
Ideelt sett bør de fleste planter pottes om hvert år, mens tregere planter trenger det hvert andre til tredje år. Du vet også når det er på tide: plantens vekst kan ha avtatt, røttene kan skyve ut av dreneringshullene i bunnen av potten eller opp mot kanten av beholderen, eller vann kan renne ut raskere enn vanlig (tegn på at planten er rotbundet).
Hvis dette er tilfelle, ta deg litt kvalitet potteblanding og pott om!
Når du potter om, kan du prøve å bare øke en potte størrelse. Å gå rett til en stor potte med en liten plante vil øke sjansen for sykdom som rotråte.
4. Vår (sommer, høst og vinter) rengjøring
Virker litt rart å måtte rense plantene dine, men hvis du noen gang har kjørt fingeren over et Monstera-blad og sett hvor mye støv som har samlet seg, vil du fort forstå hvorfor.
Planter, som alle andre overflater i våre hjem, samler støv. Enda verre, støvet kan begrense plantens evne til å fotosyntese, noe som kan føre til tregere vekst.
I naturen har planter ikke dette problemet, siden vinden og regnet renser alt for dem, men innendørs er det opp til deg. Rengjøring av plantens løvverk vil gjøre planten din mer elastisk og forbedre veksten.
Bruk en naturlig bladglans som neem olje for å gi gunstige proteiner til planten, mens du gir den et frodig “rett inn fra jungelen” utseende.
5. Få en rutine på plass
#SelfcareSundays er en hashtag av en grunn. Å ha dedikert tid (eller dag, avhengig av størrelsen på plantesamlingen din!) hvor du kan fokusere på plantepleie, betyr at ting ikke blir neglisjert og plantene dine er fornøyde.
Ha noen av de viktigste tingene tilgjengelig (et godt par beskjærere for beskjæring, en vannkanne, en fuktig klut for rengjøring av løvverk) og gjør runden. Rutiner betyr at du også vil være mer bevisst når noe ikke stemmer, og du vil være i en bedre posisjon for å forhindre skadedyr og sykdommer.