En historie om inneplante

En historie om inneplante

Historien 

Hvis du er en av de som ikke klarer å holde en inneplante i live, ikke bekymre deg - du er ikke alene. Men folk har tatt vare på inneplanter i over 5000 år, så det er definitivt verdt å utforske. Med litt kunnskap og innsats kan alle bli en plante-eier. Og hva er en bedre måte å starte enn å lære om historien til inneplanter! Visste du at de første inneplantene ble brakt til Europa fra Midtøsten for over 1000 år siden? Eller at noen av de mest populære inneplantene i dag faktisk er innfødt til Afrika? Disse plantene har opplevd mye i livet sitt - og de fortsetter å trives i hjemmene våre. Så hvis du leter etter inspirasjon (og selvtillit) for å komme i gang med din egen plantesamling, kan du fortsette å lese for vår (veldig korte) historie om inneplanter. 

De første inneplantene ble bragt innendørs av de gamle egypterne for over 5000 år siden.

Inneplanter har vært populære siden oldtiden, med en estimert registrering for over 5000 år siden om å bringe planter innendørs. Det antas at de gamle egypterne brakte populære inneplanter innendørs, som f.eks bregner og palmer, for å dekorere hjemmene sine og bringe litt natur innendørs. Over årene har våre favoritter vokst til å inkludere populære inneplanter som sukkulenter, spindelplanter, eføy og mer. Enten du foretrekker store inne-potter eller fargerike hengende kurver for å vise frem din favoritt vegetasjon, er det mange fantastiske alternativer tilgjengelig i dag for å få hjemmet ditt til å se ut og føles som en oase.

Inneplanter ble populære i Europa under Viktoriatiden (1837-1901)

Mens teknologi og vitenskapelige fremskritt økte på 1800-tallet, rettet Europa gradvis oppmerksomheten mot inneplanter. Populariteten til terrarier ble en hovedfokus, med terrarieksperter som holdt workshops for å lære folk hvordan de kunne ta vare på terrariene sine. Fancy vannkanner og sofistikerte gjødsler ble også tilgjengelig på markedet da flere ønsket å ha frodig vegetasjon hjemme. I løpet av denne tiden tok viktoriatiden plantebeundringen enda lenger, med mange som investerte i poesi og kunst som feiret naturens skjønnhet. Viktoriatiden var virkelig en blomstrende periode for inneplanter - terrarier var et utrolig populært symbol på velstand og status, mens de også kunne fungere som en form for terapi ved å bringe glede eller trøst til eierne.

Inneplanter ble vidt tilgjengelig etter andre verdenskrig.

Etter slutten av andre verdenskrig ble inneplanter vidt tilgjengelige i alle deler av verden, slik at folk kunne dekorere hjemmene sine med de beste inneplantene og enkle planter å dyrke innendørs. Tilgjengeligheten strakte seg ikke bare til land som USA og Europa, men også til Australia hvor folk fant en rekke arter som de kunne opprettholde innenfor sine leveområder. Som et resultat kunne huseiere bringe naturen inn i hjemmene sine uten å forlate dem. I tillegg ble det funnet at inneplanter reduserer hus støv og reduserer stress, samtidig som de legger til farge og interesse i kjedelige hjørner av huset. Fra da av vokste populariteten til inneplanter bare og fortsetter å blomstre i dag.

I dag finnes det over 10 000 arter av inneplanter. 

Det er bemerkelsesverdig hvor mange planter vi nå har tilgjengelig for bruk innendørs. Med over 10 000 arter som finnes i barnehager, hagesentre og nettbutikker over hele verden, kan inneplante-entusiaster tilbringe en levetid med å dyrke og oppdage nye varianter av inneplanter. Men det var ikke alltid slik. Faktisk har inneplante-hagearbeidet sine røtter fra århundrer siden da enkeltpersoner ville samle og dyrke planter fra områdene de reiste til, som tropiske regnskoger. I dag kan inneplante-hobbyister dra nytte av en rekke teknikker for å holde sine inneplanter i live, inkludert å påføre neemolje for å bekjempe insektskadedyr, bruke potteblandinger som passer til spesifikke planter og gi jevnlig flytende gjødsel etter behov.

Inneplanter gir mange fordeler, inkludert forbedret luftkvalitet og mental helse, samt viser en estetisk stil til hjemmene våre.

Siden tiden til det gamle Egypt, har inneplanter vært en del av hjemmedekoren og gir en følelse av liv innendørs. Fra Strelitzia nicolai til lilje planter og Svineblad, bringer planter en rekke estetiske fordeler samtidig som de forbedrer luftkvaliteten. Ved siden av å se flotte ut i hjemmene våre, gir noen av dem også åndelige og mentale helsefordeler; å bruke tid på å formere eller ta vare på våre inneplanter kan være en flott måte å finne et midlertidig avbrekk fra våre daglige bekymringer. Enten du er ny i verden av inneplanter eller en ekspert innendørs gartner som ønsker å utvide samlingen din, er det nå lettere enn noensinne å finne høykvalitets planteprodukter til gode priser!

Det er ganske utrolig å tenke på hvor lenge mennesker har holdt planter innendørs. Praksisen har endret seg og utviklet seg over tid, men fordelene med å ha inneplanter har vært konstante. I dag er det flere arter av inneplanter tilgjengelige enn noen gang før - noe som betyr at det definitivt finnes en (eller flere) der ute som er perfekt for hjemmet ditt. Og med alle fordelene de gir, hvorfor ikke prøve det? Hvem vet hva trendene vil være om ytterligere 5000 år - hvilke planter tror du vil være populære da?

Tilbake til bloggen