Hva er Neem Olje?

Hva er Neem Olje?

Hva er Neem Olje?


En av plantene som viser stor allsidighet i bekjempelsen av plante skadedyr, er neem-treet.

Denne vidunder planten har det vitenskapelige navnet Azadirachta indica og er hjemmehørende i India. I opprinnelseslandet har neem hatt status som et hellig tre siden det er en viktig ingrediens i tradisjonell indisk ayurvedisk medisin.

Neemolje har vært en spesielt verdifull ingrediens for å lage både tradisjonelle og moderne neemmedisiner - fra kosmetikk til insektmiddel. Og det siste er akkurat det vi er interessert i.

Insektdrepende egenskaper gjør det til en naturlig alliert i hagen vår. Neem olje er naturens gave fra planter til planter.

 

Hva er Neem Olje laget av?

Neem olje ekstraheres fra kjerner inne i frøene.

Biproduktet fra oljeutvinning er den såkalte neemkaken, som i utgangspunktet består av kjernerester. Den kan brukes i hagearbeid og jordbruk som et plantevernmiddel og en gjødsel. En interessant sak er at kaken også brukes i økologisk husdyrhold som et alternativ til antibiotika - den tilsettes dyreforet for å behandle parasitt-, bakterie- og soppsykdommer.

 

Hvordan kan Neem Olje drepe skadedyr?

Neem olje har en negativ effekt på over 200 arter av planteforende insekter, og det er påstander om at dette tallet er så høyt som 600! Disse inkluderer melete insekter, bladlus, kålorm, trips, hvitflue, midd, soppmugg, soppflue, gresshoppe.

Og hvordan kan neem olje faktisk fungerer som et plantevernmiddel?
Den inneholder et komponent kalt Azadirachtin, et naturlig insektmiddel og avstøtende middel som er forings- og vekstforstyrrende.

Dette betyr er at når azadirachtin er konsumert, vil det hindre insekter i å spise, hindre veksten og forhindre at larvene når neste stadium eller voksen form. Om en stund vil kolonien med skadelige insekter dø ut.

Foruten å rote med stoffskiftet, avviser neem olje insekter med sin sterke aroma, noe som gjør planten ubehagelig for insektene å konsumere.

 

Bruk av Neem spray i hagen

Insektdrepende egenskaper er ikke alt Neem olje har å tilby en gartner.

Foruten insekter er neem olje og neem olje baserte produkter også effektive mot nematodeormer, så vel som mot mange kjente, irriterende soppsykdommer som pulveraktig mugg, svart flekk og rustsopp. Det er påstander om at neem olje til og med kan forhindre virus.

 

Hvordan bruke Neem Olje riktig?

Hvis du vil prøve neem olje i hagen din, har du to valg.

Den ene er å kjøpe kommersielle neem olje produkter. De kjøpte, merkevareversjonene av neem-spray er (vanligvis) godt testet og trygge å bruke. Det er også en fordel å kjøpe et ferdigprodukt i stedet for å gjøre en ekstra jobb med å finne og blande ingrediensene selv.

Den andre tilnærmingen er å lage din egen neem olje spray.
Ved å lage en DIY neem olje spray hjemme kan du velge ingrediensene og konsentrasjonene du vil prøve i hagen din - og det betyr at du kan endre "oppskriften" i henhold til dine observasjoner. For eksempel kan du eksperimentere med høyere eller lavere neem olje doser og utforske effekten av forskjellige doser på vanlige skadedyr.

Du må imidlertid være ekstra forsiktig med DIY spray. Ulike planter kan reagere forskjellig på hjemmelagde løsninger og deres komponenter (f.eks. Konsentrasjonen av olje eller såpe), og noen av disse reaksjonene viser seg å være ganske dårlige.

Det er en viktig generell regel når det gjelder å lage dine egne insektsprayer: ikke stol blindt på effektiviteten og sikkerheten til DIY-formuleringer fra nettet uten tilstrekkelig testing. Hvis du bare sprøyter den berørte planten eller hele hagen din uten å prøvekjøre først, kan du ende opp med noen skadede eller døde planter. Dette gjelder for alle DIY sprayer, ikke bare neem oljer.

Test alltid formuleringen du ønsker på en liten del av plantene først, og se hva som skjer i løpet av det neste døgnet.

Tilbake til bloggen