Hvordan dyrke knutekål

Knutekål, også kjent som kålrabi, er en allsidig rotgrønnsak som er enkel å dyrke hjemme. Den har en mild og søt smak, og kan brukes i alt fra salater til supper og stekte retter. Hvis du vil prøve å dyrke knutekål i din egen hage, her er en trinnvis guide:

1. Velg riktig tidspunkt for planting

Knutekål er en kjøligsesongplante og trives best når temperaturene er mellom 10-20 °C. Planlegg å plante knutekål om våren eller tidlig på høsten, avhengig av klimaet ditt. Hvis du planter om våren, prøv å unngå de varmeste ukene for å hindre at planten stresser og går i frø.

2. Forberedelse av jorden

Knutekål trives i en godt drenerende jord med god næringsrikhet. Fjern ugress og løsne jorden med en hagerake eller spade. Tilsett kompost eller godt råtnet gjødsel for å forbedre jordens struktur og tilføre nødvendig næring til plantene.

3. Velg knutekålvarianter

Det finnes flere forskjellige knutekålvarianter å velge mellom. Noen populære varianter inkluderer "Green Ball," "Purple Vienna," og "Kossak." Velg en sort som passer til dine personlige preferanser og klimatiske forhold.

4. Såing av frø

Så knutekålfrøene direkte i jorden. Lag små riller i jorden, omtrent 1-2 cm dype, og plasser frøene med en avstand på 15-20 cm mellom hver plante. Dekk frøene forsiktig til med jord og trykk den lett ned for å sikre god kontakt mellom frø og jord.

5. Vanning og pleie

Hold jorden fuktig gjennom hele vekstsesongen ved å vanne jevnlig. Unngå overvanning, da dette kan føre til råtning av knollene. Kontroller jordfuktigheten ved å føle på jorden med fingrene. Mulch rundt plantene for å bevare fuktighet og redusere ugressvekst.

6. Beskyttelse mot skadedyr

Knutekål kan være utsatt for enkelte skadedyr som kålormer og kålfluer. Inspeksjon og håndplukking av skadedyr er en effektiv metode for å kontrollere angrep. Du kan også bruke nett eller insektsnett for å beskytte plantene mot flyvende skadedyr.

7. Høsting

Knutekål kan høstes når knollene er omtrent 7-10 cm i diameter. Skjær forsiktig av knollen ved basisen av planten. Høst knutekålen før den blir for stor, da større knoller kan bli trevlete og hard. Du kan også høste unge blader for å bruke i salater eller kokte retter.

Tilbake til bloggen