Hvorfor er det sopp i plantejorden din?

Hvorfor er det sopp i plantejorden din?

Vi har en tendens til å bli stresset når noe uønsket dukker opp i jorden til våre inneplanter. Det er ikke mye rom for sopp, for det første, og så må vi bestemme om det er en sopp eller noe mer farlig. Sannheten er at sopp blant plantene dine ofte ikke er en dårlig ting.

HVA ER EN SOPP?

Et bra sted å starte er faktisk å forstå hva en sopp er og hva dens tilstedeværelse vanligvis betyr. De er ikke planter. Disse karene er en del av sopprekken. De formerer seg via sporer, ikke frø. Disse sporene vil spre seg gjennom luften, usynlig for oss. Sporene utvikler seg deretter til mycelium, og mycelium vokser under jorden. Soppen er fruktkroppen fra dette myceliet - reproduksjonsstrukturen som frigjør sporene.

Mycelium er en viktig del av plantehelsen og vitaliteten. Mykorrhiza er den symbiotiske forholdet mellom planter og sopp, der mycelium fester seg til plantenes røtter, og hjelper til med nærings- og vannopptak, samtidig som den får karbohydrater fra planten under fotosyntesen.

HVA SLAGS SOPP ER DET I PLANTEJORDEN MIN?

Den vanlige mistenkte kalles Leucocoprinus birnbaumii. Faktisk er den så vanlig i potteplanter at den ofte kalles Plantepotte-Fluesopp eller Blomsterpotte-parasoll. Den er liten og kommer i forskjellige nyanser av gult - ofte starter den som lys gul når den først dukker opp fra jorden og blir deretter blekere etter hvert som den vokser.

Disse soppene er saprotrofe - som betyr at de lever av død og nedbrytende organisk materiale. Siden de mangler klorofyll, kan de ikke fotosyntetisere og trenger i stedet å spise ting som blader, insekter, nedbrytende bark- og trestykker. Dette frigjøres deretter tilbake i plantejorden som en lett tilgjengelig kilde til næringsstoffer. Det er en vinn-vinn-situasjon!

SÅ HVA FORÅRSKER SOPPENES FREMGANG?

Mens tilstedeværelsen av soppen i seg selv ikke er en dårlig ting, kan den være et tegn på at noe annet ikke er helt riktig. Siden soppen trives i fuktige, fuktige miljøer, kan dens utseende antyde at plantejorden er for fuktig, og at planten potensielt blir overvannet. Sjekk plantejorden og juster vanningen om nødvendig. Hvis du er sikker på at nivåene er ok, så er sop

pen en bonus - de kan forbedre kvaliteten på plantejorden og bidra til plantens næringsopptak.

JEG BRYR MEG IKKE OM HVOR BRA DE ER, JEG VIL HA DEM BORT.

Greit nok. Du ønsket deg en inneplante, ikke en soppkoloni. Det er noen forskjellige alternativer, alle ganske enkle.

Plukk dem ut: Dette vil ikke hindre dem i å komme tilbake, men det vil forhindre dem i å frigjøre flere sporer rundt i huset og spre seg til flere planter. Sørg for å plukke fra stilken, ikke fra hatten, for å fjerne hele soppen.

Juster fuktighets- eller fuktighetsnivåene: For å hindre dem i å trives, fjern rett og slett betingelsene de trenger for å gjøre det. Juster og reduser vanningsrutinen og la plantejorden tørke ut litt mer mellom vanningene.

Fjern det øverste laget med jord: Å skrape bort det øverste laget av jord kan også fungere, men resultatene vil være det samme som om du plukket dem ut, så spar deg litt jord og velg alternativ én.

Omplant: Hvis du virkelig vil gjøre en skikkelig sopprensing, så anbefaler vi en komplett omplanting. Velg en kvalitetsrik, godt drenert plantejord for å redusere sjansene for at soppen kommer tilbake.

Det kan også være lurt å desinfisere potten og eventuelle verktøy du bruker under omplantingsprosessen for å unngå å spre soppsporer til andre planter.

Vær imidlertid oppmerksom på at fullstendig fjerning av sopp fra pottejorden kanskje ikke er mulig eller til og med ønskelig, spesielt hvis soppen ikke skader planten og faktisk bidrar til å forbedre jordens helse. Så lenge du sørger for å opprettholde riktig fuktighetsnivå og gi planten riktig pleie, kan soppene eksistere i pottejorden uten å forårsake problemer.

Tilbake til bloggen