Monstera deliciosa , Planteguide

Monstera deliciosa , PlanteguideMonstera deliciosa er den kjente 'innendørsplanten'. De store fenestrerte bladene skriker 'jungel' og gjør dem til et must for enhver!

Med varmere vær vil monsteraen din (og vi vet at du har en ...) være en av de første av plantefamilien din som presser frem ny vekst i håp om å fange noen av de ekstra morgenstrålene som våren gir. Planteguiden vår vil (forhåpentligvis) gi deg den informasjonen du trenger for å få mest mulig ut av Monstera deliciosa aka Fruit Salat Plant / Swiss Cheese Plant / Elephant Ear Plant.

POTTE OM
Monsteras er ikke masete når det kommer til potte medier. De vil være lykkeligste i en godt drenerende innendørs potteblanding av høy kvalitet, men for best ytelse, skaff deg en aroid-spesifikk blanding. Det viktigste å huske er at monsteras foretrekker å være litt trangt i potten sin. De vil vokse lykkelig i stort sett alle størrelser, men prøv å unngå veldig store potter, da det kan gjør at planten din kan legge mer energi i å kaste ut nye røtter i motsetning til nye blader. 

Som med de fleste planter er det ideelt å potte opp i det varmere været (vekstsesongen!), Selv om disse plantene er ganske hardføre og ser ut til å bosette seg i sine nye hjem når som helst på året, spesielt hvis de skal holde seg innendørs.

VANN
Overvanning er faren her - for mye vann kan føre til rotråte eller sorte blader. Monsteras er tøffe, og hvis du først under vanner, vil det ikke være slutten på dem. Begynn med å gi dem en god slurk, og hold deretter av til de øverste centimeterne er helt tørre - du begynner å få en god ide om hvor lang tid det tar før dette skjer, og før du vet ordet av, vil vanning bli en naturlig del av hverdagen.

Husk også - ikke la vann sitte i dryppebrett. Tøm alltid overflødig vann for å unngå rotråte og sopp / bakterier.

LYS
Monsteras vil trives i sterkt, indirekte lys. I naturen vil disse karene starte på skogbunnen og klatre i trær for å komme så nær og så mye lys som mulig. Som sådan kan de tåle situasjoner med svakere lys, men egentlig, i hjemmet, vil du finne et lyst rom, borte fra direkte sollys - spesielt den varme ettermiddagssolen da den kan brenne bladene.

Hvis du ikke har et lyst rom, er det ikke verdens ende, men husk Monsteras dyrket i svakt lys vil ikke produsere det store bladverket de er kjent for. Bladene deres vil ha mindre fenestrasjoner (hullene i bladene) og være mindre.

MATING
Herfra (vår) til vinteren vil din Monstera elske en påføring hver gang hver uke av flytende plantemat. Kutt fôringen utover vinteren med mindre planten din fortsatt vokser aktivt. Hvis dette er tilfelle, bør du fortynne til halv styrke og mate hver måned.BONUSTIPS

  • Monsteras er gode til å forplante seg - ta en kutting fra stammen som inkluderer en node (ser ut som en stilk fra ett tre). Du kan stikke skjæringen i vann og vente på at røttene utvikler seg eller tenke på å plante den rett i potteblanding. Hvis det allerede er en rot fra original roten, vil den ta av raskere,
  • Monsteras kan dyrkes ute så lenge de er beskyttet mot direkte sollys, vinterfrost og hard vind.
  • Monsteras er giftige for kjæledyr - så hvis du har en nysgjerrig venn som elsker å nippe til plantefamilien din, planlegg deretter.
Tilbake til bloggen