Planter om vinteren

Planter om vinteren

1. Hold plantene dine varme – men ikke for varme

Mange planter er ekstremt følsomme for kald luft. Det første steget for å ta vare på potteplanter om vinteren er å sørge for at de er beskyttet mot den kalde luften. Dette kan du delvis løse ved å tette vinduene og isolere dørene til hjemmet ditt. Dessuten, hvis du holder planter ved siden av ytterdører eller utette vinduskarmer i de varmere månedene, sørg for at du flytter dem til andre rom hvor de ikke blir berørt av den kalde luften.

Du vil også sørge for at du holder planter borte fra varmekilder, som peiser, radiatorer og varmevifter. Varmluft kan være like ille for planten din som kaldluft. Hold plantene dine ved en jevn temperatur mellom 18 - 24 C i løpet av dagen, og helst over 10 C om natten for de beste leveforholdene for plantene.

2. Reduser vanningen og bruk romtemperert vann ved vanning

Selv om plantene dine er inne, går de fleste potteplantene i "dvale" i høst- og vintermånedene. Mindre lys betyr mindre vekst, og mindre vekst betyr at de trenger mindre vann og gjødsel. Dette kan også bety mindre fôring for plantene dine om vinteren.

Følg standard vanningsråd, og vann bare hvis jorden er tørr en ca en fingerlengde (avhengig av hvor røttene befinner seg) under overflaten. Du vil sørge for at plantene dine ikke blir sittende i vann fordi det kan føre til rotråte, sopp, mugg og en rekke andre problemer. Hvis du ser gule blader eller mugg på jord, vet du at du må redusere vanningsfrekvensen. Det kan også være lurt å bruke romteperert vann til plantene dine om vinteren. Vanning av planter med lunkent vann om vinteren er bedre, da det ikke bare hjelper plantene til å vokse raskere og større, det vil også holde dem varme.

De fleste eiere av potteplanter vil bruke en "en gang i uken"-plan for vanning – og vi anbefaler at du holder dette oppe for konsistensens skyld og for at du ikke bryter rytmen. Men bare reduser mengden vann du gir, med et sted i området 25-50%, på de ukentlige vanningsdagene.

3. Øk luftfuktigheten inne

Lav luftfuktighet i de kalde månedene er ikke bare et problem for folk – det er også et problem for planter. Planter nyter fuktighetsnivåer rundt 50 – 60 %, så hold luftfukteren i gang hvis du har en. Hvis du ikke gjør det, prøv å gruppere plantene dine sammen i de mest fuktige rommene i hjemmet ditt (vanligvis på badet eller kjøkkenet), eller plasser dem på toppen av et stort brett fylt med vann. (Du må bare passe på at pottene ikke berører vannet, så plasser noen steiner i vannet og legg plantene oppå steinene for eksempel)

4. Rens plantene dine

Sol er mangelvare om vinteren. For å sikre at de kan dra full nytte av det lille lyset de får, sørg for at bladene til innendørsplantene dine forblir rene og støvfrie.

For å løse dette kan du benytte Neem olje premium, spray på plantens blader og tørk over med en myk klut. Kan også spraye såpass at det drypper av, om du ikke ønsker å bruke klut på bladene. Husk å tørk opp på gulvet i etterkant. Å holde bladene rene betyr at de kan være mer effektive ved fotosyntese.

Du kan også sette plantene dine i dusjen/badekaret og gi dem en spa-behandling 

5. Gi dem rikelig med lys

Det siste svaret på hvordan du holder inneplantene dine i live er at planter trenger lys mer enn noe annet om høsten og vinteren. Du må være ekstra forsiktig med å rotere pottene dine for å sikre at hver plante får det sollyset de trenger. Hvis det tilgjengelige naturlige sollyset ikke er nok kan du også gå til innkjøp av vekstlys. 

Som et siste tips, lønner det seg å huske på at noen av anbefalingene vi gir i denne artikkelen innebærer å endre flere variabler – for eksempel, hvis du flytter plantene dine bort fra et trekkfullt vindu, vil du nesten helt sikkert endre mengden av lys den får – kanskje også luftfuktigheten endrer seg samtidig også. Av denne grunn, overvåk plantene dine daglig etter at de har blitt flyttet – noen endringer må kanskje reverseres, eller du må kanskje prøve og feile for å få det riktig.

Lykke til! :) 

Tilbake til bloggen