Slik dyrker du artisjokk hjemme

Artisjokk er en deilig og næringsrik grønnsak som kan dyrkes hjemme og gir en fantastisk høstavling. Selv om artisjokker kan være litt krevende å dyrke, er prosessen verdt innsatsen når du får nyte de ferske, smakfulle blomsterhodene dine. Her er noen trinn for å hjelpe deg med å dyrke artisjokk hjemme:

1. Velg riktig tidspunkt og sort

Artisjokker er flerårige planter som trives best i områder med milde vintre og kjølige somre. Sørg for å velge en passende sort som er tilpasset ditt vekstområde. Kjøp artisjokkfrø eller frøplanter fra en pålitelig kilde eller hagesenter.

2. Forbered jorden

Artisjokker trives i godt drenert jord med rikelig organisk materiale. Forbered jorden ved å grave den opp og tilsette kompost eller vel råtnet gjødsel for å forbedre næringsstoffnivået og dreneringen. Artisjokker foretrekker en jord med en pH-verdi mellom 6,5 og 7,5.

3. Så eller plant frøplanter

Frøene kan sås innendørs i potter 8-12 uker før den forventede utplantingsdatoen. Plant dem omtrent 1 cm dypt og hold jorden fuktig. Hvis du bruker frøplanter, plant dem i jorden med en avstand på 90-120 cm mellom dem.

4. Plassering og sollys

Plasser artisjokkplantene dine på et solrikt sted i hagen som får minst 6-8 timer med sollys daglig. Artisjokker trenger varme og sollys for å trives og danne store og saftige blomsterhoder.

5. Vanning og gjødsling

Vann artisjokkplantene regelmessig for å holde jorden fuktig, men unngå å vanne for mye for å unngå rotproblemer. Tilfør også en balansert organisk gjødsel jevnlig gjennom vekstsesongen for god næringsforsyning.

6. Beskjæring og vekststyring

Artisjokkplanter kan bli store, så det kan være nødvendig med beskjæring og staking for å holde dem oppreiste og for å redusere sjansen for at de tipper over. Fjern også eventuelle sideskudd som vokser fra basen av planten for å oppmuntre til vekst av det viktigste blomsterhodet.

7. Høsting

Høst artisjokkene når de er faste og tette. Du kan skjære av hvert blomsterhode rett over basen. Noen sorter gir en hovedhøsting, mens andre gir flere mindre etterhøstinger. Noen artisjokkker kan høstes det første året, mens andre trenger to eller tre år for å etablere seg før høsting.

Med tålmodighet og omsorg kan du dyrke dine egne artisjokker hjemme og nyte delikate og smakfulle blomsterhoder rett fra hagen din. Ha det gøy med dyrkingen og gled deg over deilige artisjokker i dine favorittoppskrifter!

Tilbake til bloggen