Slik dyrker du mango hjemme

Slik dyrker du mango hjemme

Mango er en eksotisk frukt som normalt dyrkes i varme klimaområder. Imidlertid er det mulig å dyrke mango hjemme under de rette forholdene. Her er en veiledning for å prøve å dyrke mango hjemme:

1. Kjøp en moden mango

Start med å kjøpe en moden mango fra butikken eller et lokalt marked. Sørg for at mangoen er sunn og uten synlige tegn på sykdom eller råte.

2. Fjern fruktkjøttet

Fjern forsiktig fruktkjøttet rundt mangoens frø. Dette kan gjøres ved å skrelle eller skjære av kjøttet rundt frøet. Vær forsiktig så du ikke skader frøet i prosessen.

3. Rengjør frøet

Etter at fruktkjøttet er fjernet, må du rense frøet. Skyll det godt under lunkent vann for å fjerne eventuell gjenværende fruktmasse.

4. Tørk frøet

Legg frøet på et papirhåndkle og la det tørke i noen dager. Sørg for at frøet er helt tørt før du går videre til neste trinn.

5. Åpne frøskallet

Mango-frøet har en hard ytre skall som må åpnes for at frøet skal spire. Du kan forsiktig bruke en kniv eller en nøttekniper for å åpne skallet uten å skade frøet inni. Pass på at du ikke bruker for mye makt som kan knuse frøet.

6. Så mango-frøet

Fyll en pott eller en beholder med godt drenert jord. Plasser forsiktig mango-frøet i jorden med skallets åpnede side opp og frøet delvis synlig over jordoverflaten. Dekk deretter delvis til med jord, og sørg for at frøet er stabilt plantet.

7. Vanning og sollys

Vann jorda forsiktig slik at det holder seg fuktig, men ikke våt. Plasser potten på et solrikt sted der mango-treet vil få minst 6-8 timer med sollys om dagen. Vær oppmerksom på at mango-planter trives best i varme klimaområder, så det kan være nødvendig å tilpasse vekstforholdene kunstig.

8. Pleie av treet

Fortsett med regelmessig vanning av treet og sørg for at jorda ikke blir uttørket. Du kan også bruke organisk gjødsel for å gi næring til planten. Beskytt treet mot sterke vindforhold og ekstremt kaldt vær for å sikre sunn vekst.

9. Tålmodighet og riktig omsorg

Å dyrke mango fra frø tar tid. Det kan ta flere år før treet begynner å bære frukt. Ha tålmodighet og fortsett å gi riktig pleie og omsorg til treet for å maksimere sjansene for vellykket fruktproduksjon.

 

Å dyrke mango hjemme kan være en spennende utfordring, spesielt utenfor sitt naturlige vokseområdet. Resultatene kan variere, men med riktig pleie og omsorg kan du oppnå en sunn mango-plante som kan gi deg glede av friske mangoer i fremtiden.
Tilbake til bloggen