Coleus

Dyrking av Coleus

Coleus er sannsynligvis en av de enkleste plantene å dyrke og forplante. Faktisk roter plantene seg så lett at du til og med kan starte stiklinger i et glass med vann. De kan også formeres med frø innendørs. 

De trenger fruktbar, god drenerende jord og fungerer vanligvis best i områder med delvis skygge, selv om mange varianter også tåler sol.

Når du dyrker coleus, husk at de kan vokse utrolig fort. Plant coleus tett sammen eller legg dem i kurver og beholdere for et raskt voksende og spektakulært syn.

Hvordan ta vare på Coleus

Å ta vare på Coleus er ganske enkelt. De må holdes fuktige, spesielt nyplantede coleuser. Du kan gjerne gi plantene et løft ved å tilføre biokull, vermikompost eller annen form for næring og mikrobeforsterker.

Blomster kommer vanligvis om sommeren; disse kan imidlertid fjernes om ønskelig. Blomster tar en del næring for å produsere, så for mer vekst i blader og stilk kan det være en fordel å knipe blomster. Du kan også klippe skuddene til unge coleus-planter for å produsere buskete vekst. Her er også en mulighet å klippe toppen når hovedstammen er 20-50cm, for så og lage det meget stilige "coleustreet".

En annen faktor i coleus-pleie er overvintring, da disse plantene, som regnes som ømme ettårige, er svært utsatt for kalde temperaturer. Derfor må de enten graves opp, pottes og bringes innendørs for overvintring eller dyrkes gjennom stiklinger for å etablere flere planter.