Hva plantene trenger nå som våren er her

Hva plantene trenger nå som våren er her

Når innendørsplantene våkner opp igjen fra vinterdvalen, er det her hvordan du forbereder dem på glansdagene som ligger foran dem.

Etter en hel vinter med lite lys og vekst, viser de fleste av dem tegn til aktivitet, og det er en spennende indikasjon på hva som kommer. Om ikke lenge kommer de alle til å sprette nye skudd og blader fra alle kanter. 

I naturen jobber planter i takt med årstidene for å sikre at de er klare til å gå over til den neste. Men innendørs planter trenger hjelp fra mennesker; så her er hva du skal gjøre for å sikre at potteplanter er i god form til å ringe våren inn.

Ren

Støv har en tendens til å bygge seg opp på potteplanter over vinteren, noe som kan bli en optimal yngleplass for insekter og skadedyr. Bruk litt tid på å vaske bladene i dusjen eller med en fuktig klut; denne tiden er også en flott mulighet til å vurdere hver plantes helse.

Beskjæring

Mange potteplanter vil ha litt småkader etter vintersøvnen, så ikke bli skremt av noen gule eller døde blader. Men nå vil vi at planten skal sende all vårenergien sin til de sunneste bladene, så det er på tide å fjerne de usunne delene. Anbefaler å trimme og fjerne eventuelle døde eller døende blader fra planten med en ren, skarp saks eller beskjæringssaks.

Omplassere

Siden solen kommer ulikt inn i hjemmet ditt gjennom året, er det greit å vurdere plantenes lysbehov og følge med på hva slags lys de får i forskjellige årstider. Noen trenger kanskje bare en liten forskyvning, mens andre kanskje foretrekker en annen plassering.

Ompotting

Hvis du har noen planter som har vokst ut av pottene, er våren tiden for å ompotte dem. Sjekk om det kommer røtter ut av dreneringshullene, eller om du kan se røtter som nærmer seg toppen av jorden. Røttene trenger luft og struktur for å vokse optimalt. Tilsett litt pottemiks for å optimale vekstforhold. 

Næring

Forbered jorda: Ikke gi gjødsel til en plante med tørr jord, sørg for at jorda er fuktig. For planter med jord som er spesielt tørr før gjødsling, prøv bunn- eller bløtleggingsmetoden. Plugg en vask og fyll den med 10-20cm med vann, avhengig av plantestørrelsen. Plasser planten i vannet med innerpotten og la den trekke vannet opp fra dreneringshullene. Vent 30 til 45 minutter, eller til toppen av jorden begynner å bli fuktig, tøm deretter vasken og la planten sitte litt før du setter den tilbake i pyntepotten.
Pass på mengder: Overgjødsling kan føre til sjokk, og ingen ønsker å sjokkere plantene sine.

God vår!

Tilbage til blog