Hvordan dyrke basilikum hjemme fra frø og stiklinger

Basilikum er en aromatisk og velsmakende urt som kan dyrkes hjemme for å forbedre smaken på mange retter. Den kan dyrkes både fra frø og stiklinger. Her er en trinnvis guide for å dyrke basilikum på begge måtene:

Fra frø:

Trinn 1: Forberedelse

Start med å fylle en liten beholder eller plantepotte med godt drenert jord. Basilikum trenger god jord, så tilsett litt kompost for å forbedre næringsinnholdet.

Trinn 2: Såing

Dykk frøene ned i jorden med en dybde på ca. 1 cm. Pass på at frøene er jevnt fordelt og ikke plantet for tett sammen.

Trinn 3: Plassering og vanning

Plasser beholderen i et solrikt område, fortrinnsvis ved et vindu hvor basilikum vil få minst 6-8 timers sollys om dagen. Vann jorden regelmessig slik at den alltid er fuktig, men ikke fuktig.

Trinn 4: Tynn ut plantene

Når plantene begynner å spire og vokse, kan du trenge å tynne ut plantene slik at de har nok plass til å vokse. La de sterkeste og sunneste plantene stå med en avstand på ca. 15-20 cm mellom hver.

Trinn 5: Pleie og høsting

Fortsett å vanne basilikumplantene regelmessig og gi dem tilstrekkelig næring med organisk gjødsel. Når plantene har vokst noen sett blader, kan du begynne å høste bladene forsiktig ved å klippe av stilken på ønsket høyde. Dette vil også oppmuntre til buskere vekst.

Fra stiklinger:

Trinn 1: Klipp stiklinger

Klipp en sunn og godt etablert stilk fra en voksen basilikumplante. Stiklingen bør være ca. 10-15 cm lang og ha minst 2-3 sett med blader.

Trinn 2: Fjern nedre blader

Fjern de nedre bladene og la bare et sett med øvre blader stå igjen på stiklingen. Dette vil hjelpe stiklingen med å fokusere på røtterutvikling.

Trinn 3: Rotdannelsesprosess

Dypp den avskårne enden av stiklingen i en rotdannende hormon- eller pulveroppløsning, om ønskelig (valgfritt steg). Plasser deretter stiklingen i en liten beholder eller glass med vann. Plasser den på et lyst sted uten direkte sollys.

Trinn 4: Uttak og planting

Etter 1-2 uker vil du kunne se røtter som begynner å danne seg på stiklingen. Når røttene har vokst til en lengde på ca. 2-3 cm, kan de plantes i en beholder med godt drenert jord.

Trinn 5: Pleie og høsting

Plasser planten på et solrikt sted og vann den regelmessig slik at jorden forblir fuktig. Som med planter dyrket fra frø, gir du næring med organisk gjødsel. Høst bladene når de er tilstrekkelig store, og bruk dem i matlaging eller tørk dem for senere bruk.

Enten du velger å dyrke basilikum fra frø eller stiklinger, vil du kunne nyte den deilige smaken og aromaen av fersk basilikum rett fra hagen din.

Lykke til med dyrkingen!