monstera

Tips til ompotting av en monstera

1: Når?

Tidlig vår er den beste tiden å ompotte. Monsteraen din vil sannsynligvis få en vekstspurt i løpet av denne tiden, så den bør komme seg raskt etter ompotting.

Hvis planten din viser tegn på at den må ompottes tidligere, så burde du gjøre dette tidligere. Disse plantene er hardføre, og hvis røttene sprekker ut fra potten, er det bedre å potte om på vinteren, enn å ikke gjøre det. 

2: Velg den nye potten.

Start med å velge en potte som bare er litt større i diameter enn den gamle, men flere centimeter dypere. Du vil ha den dyp nok til å romme en solid mose/bambus pinne, enten planten din allerede har en eller om du planter for å legge til en i fremtiden.

Du vil ikke bli for stor potte, fordi en potte som er mye større enn røttene dine kan holde mer vann enn planten kan bruke, noe som kan føre til overvanning og rotråte.

Sørg for at den nye potten din har rikelig med drenering også.

3: Velg jord og klargjør potten.

Vanlig innendørs potteblanding fungerer bra, men jeg anbefaler vår nydelige godt drenerende Pottemiks Luftig.

Fyll potten ca 1/4 – 1/3 av veien med potteblanding. Hvis du legger til en ny mosestang, kan du stikke den i jorden på dette stadiet

4: Fjern monsteraen fra den gamle potten (du trenger kanskje hjelp).

For å fjerne monsteraen din fra potten, snu potten og lokk planten forsiktig ut. Hvis den ikke vil rokke seg, prøv å vikle litt i potten, men ikke dra i planten. Uansett hva du gjør, ikke prøv å trekke den rett ut av potten! Det er en god måte å bryte røtter, stengler og blader på.

Hvis monsteraen din er veldig stor, kan det være lurt å få hjelp av en venn (eller til og med to) til å hjelpe deg. For store planter fungerer det best hvis en person holder i potten mens den andre støtter røttene når de kommer ut. Om nødvendig kan en tredje person støtte den øverste delen av planten.

5: Sett planten i den nye potten.

Hvis du har lagt til en ny pinne, fest planten rundt denne. Hvis røttene er for tette til dette, graver du forsiktig et smalt, dypt hull stort nok og setter inn pinnen. Fest planten med hemptråd eller andre egnede materialer. Dette finnes i de fleste butikker. 

Hvis du flytter monsteraen med den gamle mosepinnen, plasser røttene og pinnen forsiktig i potten. Noen ganger hjelper det å holde planten over den nye potten, stikke pinnen godt inn i potten og senke røttene forsiktig ned.

Fyll ut hullene rundt røttene med mer jord og Pottemiks luftig. Den skal være ganske tett, men ikke tettpakket. Legg også et lag med Pottemiks på toppen, og la det være ca 2 tommer klaring på toppen. 

Vi anbefaler også å tilsette Jord og mikrobeforsterker, enten i selve jordblandingen, eller strø dette på toppen når du har pottet ferdig. 

6: Vann godt.

Tilsett vann til vannet kommer ut i dreneringshullene. Jorden kan synke litt, så fortsett og legg til mer potteblanding om nødvendig.

Monsteraen din bør raskt tilpasse seg den nye potten, men det er normalt å se litt hengende. Bare sett den tilbake på sin plass med mye sterkt, indirekte sollys.

Tilbage til blog