Hvordan vokse store og lange gullranke

Gullranke, også kjent som Epipremnum aureum, er en plante som stammer fra Sørøst-Asia og Stillehavsøyene. Planten er populær som en hardfør og enkel å ta vare på husplante.

Gullranker har lange stengler med hjerteformede blader som vokser opp og klatrer på støtter. De kan vokse opptil 20 meter høye i naturen, men som husplante er de vanligvis mye kortere.

Planten trives best i et lyst sted, men ikke i direkte sollys. De foretrekker fuktig jord og høy luftfuktighet, men kan overleve i varierende forhold. Gullranker er også kjent for å være en utmerket luftrenser og er spesielt effektiv til å fjerne formaldehyd fra innendørs luft.

For å vokse lange gullranker, kan du følge noen tips og triks som:

  • Gi rikelig med vann, men unngå overvanning som kan føre til råtne røtter.
  • Gi gjødsel regelmessig for å opprettholde god vekst og bladverk.
  • Gi støtte som et espalier, trellis eller en vegg for planten å klatre på.
  • Beskjær regelmessig for å oppmuntre sunn vekst og hindre at planten tar over.

Gullranker er også en populær plante for formering, da de kan formeres lett ved å kutte en stilk og sette den i vann eller jord.

For å sikre at gullranken din vokser sunn og sterk, er det viktig å gi den riktig stell og pleie.

Neemolje og mikrobeforsterker kan bidra til å opprettholde en sunn plante. Neemolje brukes som et insektmiddel og fungicid, og hjelper med å beskytte planten mot skadedyr og sykdommer. Du kan sprøyte neemolje direkte på bladene og jorden rundt planten din.

Mikrobeforsterker, på den annen side, inneholder en rekke nyttige mikroorganismer som bidrar til å forbedre jordens helse og øke plantens evne til å absorbere næringsstoffer. Du kan legge til mikrobeforsterker til jorden rundt planten din eller sprøyte den direkte på bladene.

Generelt anbefales det å gi gullranken din regelmessig vann, lys og luft for å opprettholde en sunn plante. Det er også viktig å fjerne døde blader og grener regelmessig for å oppmuntre til sunn vekst.