Monstera variegata

Hvordan får du større blader på din Monstera?

Hver Monstera deliciosa på nettet ser ut til å ha enorme, nydelige blader. Men dette stemmer ikke alltid overens med det du finner i en plantebutikk. Til tross for å være den samme arten, kan en ung Monstera og en moden se helt annerledes ut. Så hvorfor har noen Monsteras store blader og andre ikke? Og hvordan får du din til å vokse gigantiske blader som de på Instagram?

Store blader på Monsteras er overveiende et spørsmål om modenhet. Bare en fullt modnet Monstera kan sette ut gigantiske blader. Monsteras trenger også god tilgang til vann, sollys og næringsstoffer for å sette ut massive blader. Mangler noen av disse elementene det kan resultere i små blader på Monstera Deliciosa.

Denne artikkelen vil dekke hvor store blader Monsteras kan få, hva slags omsorg en Monstera trenger for å vokse store blader, og noen av grunnene til at en Monstera kanskje ikke vokser store blader som den i teorien burde. Det er mange variabler som kan gå inn i en Monsteras evne til å vokse store blader, så husk det mens du leser.

Hvor store kan Monstera blader bli?

Bladene til en fullvoksen Monstera deliciosa kan bli enorme – noen over to meter brede. Selv om de kan bli enda mer eksemplariske i naturen, vil over to meter i bredden sannsynligvis aldri skje for en innendørs Monstera.

Men unge Monsteras vil starte med mindre blader. De første som kommer av en stikling vil ofte bare være 5-10cm brede, på det meste. Den vil så produsere større blader over tid, da den etablerer seg og når du begynner å finne ut nøyaktig hva slags omsorg den trenger for å trives.

Bladglans monstera

Hvor gamle må Monsteras være for å produsere disse gigantiske bladene?

Det er ikke en bestemt alder som en Monstera må nå før den begynner å sette ut store blader. I stedet har det å produsere enorme blader å gjøre med plantens generelle modenhet. I gjennomsnitt når Monstera sin modenhet rundt to til tre år gammel.

En moden Monstera er en som er etablert i sitt habitat og er ikke så utsatt for noe av dramaet som en yngre plante kan oppleve, som ekstrem følsomhet for endrede miljøforhold. Eldre Monsteras har en tendens til å ha ganske mange blader, noen med de berømte riftene i bladene, og bør produsere ny vekst ved hver node. Eldre Monsteras vil også ha flere luftrøtter, noe du kanskje legger merke til på yngre planter også.

Dette er imidlertid bare en retningslinje. Du kan oppleve at Monstera har nådd dette punktet før to års har gått. Mye av dette er en generalisering, og en plantes utvikling vil bli sterkt påvirket av omsorgen. Det kan være vanskelig (les: umulig) å etterligne de naturlige forholdene en Monstera opplever i naturen. Variasjoner i vanning, fuktighet og sollys kan alle påvirke hvor raskt Monstera legger ut nye vekster.

Bladglans Monstera

Grunner til at Monstera kan vokse små blader

Hvis du når toårsmerket og fortsatt har en Monstera som ser underutviklet ut og legger ut små, kjipe blader, kan det være et problem som påvirker veksten. Disse kan være vanskelige å diagnostisere, men vanligvis er det noen få variabler som kan hindre en Monstera fra å vokse store blader.

Årsak 1: Monsteraen trenger mer sollys

Den vanligste årsaken til mindre blader er utilstrekkelig mengde sollys. En del av formålet med at en Monstera deliciosa har så store blader er å samle mer lys (og fotosyntetisere bedre). Selv om det kan virke som en utmerket løsning på lav belysning ville vært å vokse større blader, fungerer monsteras egentlig ikke på denne måten.

En Monstera som ikke har nok lys er stresset, akkurat som en som mottar utilstrekkelig vann. Dette presenterer seg nesten alltid som en Monstera som produserer små, ikke-hullete blader uavhengig av modenhetsnivå. Monsteras som ikke har nok sollys kan også utvikle blader som er tynne og misfarget.

Hvis du har lagt merke til disse tegnene, kan du prøve å undersøke lysforholdene Monstera bor i. Monsteras trenger minst seks timer med lyst, indirekte sollys om dagen. Vinduer mot vest, øst eller sør er perfekte for Monsteras.

Ideell vindusplassering er imidlertid ikke alltid mulig, spesielt i leiligheter med begrenset belysning. I denne situasjonen er et vekstlys et utmerket alternativ for å supplere det tilgjengelige sollyset. Det er mange alternativer til forskjellige priser og i alle slags design og stiler, så dette er noe å vurdere for alle som ønsker å hjelpe plantene sine.

Planter trenger lys

Årsak 2: Monsteraen din er tørst

Hvis du har undersøkt Monsteras, har du kanskje lagt merke til at vanning er noe av det første du bør feil søke når en plante har problemer. For lite vann er et stort problem som kan skade en ellers sunn Monstera deliciosa og forhindre at den vokser til en nydelig plante.

Hvis Monstera er tørst, tørker det ofte ut for mye og vil ha blader som henger betydelig. For å diagnostisere dette, stikk fingeren i jorda. Hvis den er knusktørr 5cm ned, må den vannes.

I stedet bør en Monstera bli vannet når de øverste 3-5cm har tørket ut. For mange mennesker er dette omtrent en gang i uken. Men ikke stol blindt på dette. Andre forhold, for eksempel hjemmets fuktighetsnivå og hvilken type potte planten din er i, kan påvirke hvor raskt planten tørker ut. Kontroll av jordas fuktighetsinnhold kan gjøres med fingeren, eller et lite verktøy som kalles sustee.

Årsak 3: Monsteraen din drukner

Som med alle problemer knyttet til en Monstera deliciosa, er overvanning et enda mer alvorlig problem enn undervanning. Mens begge er stressende for planten, kan overvanning føre til andre problemer, inkludert sopp og rotråte. Rotråte er et alvorlig problem som kan være dødelig for Monstera.

Overvanning diagnostiseres ved å sjekke fuktighetsinnholdet i jorda. Sitter Monstera ofte i jord som er våt, våt eller grøtaktig? Har du lagt merke til at det tar lengre tid enn en uke å tørke ut? Begge disse er rimelige indikasjoner på at det er et problem med vanning, jord eller drenering. Disse problemene må løses umiddelbart.

Hvis du nettopp har overvannet Monstera, la den tørke ut før du vanner den igjen. Jordens øverste 5cm bør være tørr, selv om det er lurt å la den tørke enda mer etter at du har innsett at den har blitt utsatt for overvanning. Når du har gjort dette, vil minimalt med vanning og mye drenering av overflødig vann, forhindre at problemet går lenger. Det kan være nødvendig å potte om - for å forhindre at planten tar varig skade.

Lurt å bruke Jord og mikrobeforsterker for å unngå ødeleggelse ved overvanning samt Pottemiks Luftig ved potting.

Årsak 4: Monsteraen din må ompottes

For at en Monstera skal produsere de enorme bladene som gjør arten så ettertraktet, trenger den god plass til å spre røttene sine. Uten en potte i riktig størrelse vil ikke en Monstera ha den plassen den trenger for å fortsette å vokse røtter som vil støtte sine nye blader. Ompotting er viktig for å oppmuntre Monstera til å vokse store blader.

Generelt bør Monsteras pottes på nytt annethvert år. Som med alt, er det mye variasjon i dette. Monsteras størrelse, vekstvolumet og de andre forholdene i hjemmet kan alle spille en rolle i å bestemme hvor ofte Monsteraen din må plantes om i en større potte.

Hvis du ikke er sikker på om det er på tide å potte om monstera, men du har lagt merke til at den ikke produserer store blader som den bør. Prøv å sjekke røttene. Det er en mulighet for at den har blitt rotbundet. En Monstera blir rotbundet når den går tom for plass i potten. Hvis dette er tilfelle, vil rotkulen fylle potten, og det vil ikke være veldig mye jord igjen i beholderen.
Ved ompotting anbefaler vi sterkt et luftig vekstmedium, som vår Pottemik Luftig

Rotbundet

Hvis dette er hva som skjer, må du ompotte din Monstera.

Årsak 5: Monsteraen din må "befruktes"

Et annet faktum som kan forhindre at en Monstera vokser store blader, er næringsstoffene den har tilgang til. Alle planter trenger visse næringsstoffer, inkludert kalium, nitrogen og flere andre, som er avgjørende for vekstprosessene. Uten disse vil ikke monsteras trives.

Vær forsiktig så du ikke overbefruktes. Å legge til for mye gjødsel kan gjøre mer skade enn godt fordi det kan brenne røttene. 

Vår jord og mikrobeforsterker gir langtidsgjødsel samt ekstremt gode jord og mikrobeforhold - som vil bidra ekstremt godt til denne prosessen.

Årsak 6: Monstera trenger bedre vann

Det beste vannet er et viktig tema som ofte blir glanset over, men kan bidra til hvorfor Monstera ikke vokser store blader. Mange mennesker, spesielt de som nettopp har begynt å med potteplanter, bruker vann fra springen for å vanne Monsteras. Selv om dette ikke trenger å være et stort problem, kan for hardt vann skade plantens livskvalitet.

Hardt vann er vann fullt av forskjellige kjemikalier og forbindelser, inkludert kalsium, klor og fluor. Over tid vil disse tilsetningsstoffene bygge seg opp i jorda og på røttene, noe som resulterer i lav absorpsjon. Effekten ligner på det som skjer når en plante ikke befruktes.

For å unngå denne oppbyggingen anbefales regnvann og filtrert vann.  Regnvann kan samles under en regnstorm; alt du trenger å gjøre er å sette ut en bøtte for å samle det! 

Hva du kan forvente av nye Monstera blader

Det er sannsynligvis ikke noe mer spennende enn å se et nytt blad begynne å dukke opp på din Monstera. Disse små skuddene er veldig lysegrønne og vises på noder, hvor de starter som små knopper og forlenger seg over tid. Prosessen er imidlertid lang, så ikke forvent at det skal skje over natten.

Hele prosessen (fra første utvekst til et helt åpent blad) kan ta flere uker. Utrulling er imidlertid svært variabel. For noen mennesker kan et blad løsne på under fem dager. For andre er det en uke eller to til før det er helt ute. Og når de er ute, vil bladene forbli tynne og voksaktige til de er fullt akklimatisert til å bli utsatt for elementene.

Vanligvis er et nyformet blad lysegrønn, voksaktig og tynt. Noen kan ha "rifler", men ikke alle har det. Det er vanskelig å si om bladet vil ha "rifler" før det er helt ute.

Hvordan få større Monstera blader

Før du bestemte deg for å oppmuntre Monsteraen til å vokse større blader, husk at gigantiske blader er kjennetegnet på en lykkelig, eldre plante. En ung Monstera med bare noen få blader og en tynn stamme vil ikke begynne å produsere vekst slik på flere år. Gi det tid og masse kjærlighet!

Hvis du har en Monstera som er moden nok til å oppmuntre til større vekst, husk punktene ovenfor: vann, sollys og næringsstoffer er stort sett alt som trengs for å få en Monstera til å lage store blader. Selvfølgelig spiller størrelsen på potten en stor rolle, men ikke bli overrasket om du ser ny vekst til tross for at Monstera er litt rotbundet. Så lenge de tre andre kravene er oppfylt, vil disse plantene prøve sitt beste for å vokse.

Men ikke la det gå for langt. Å være begrenset til en potte den har vokst ut for lenge er skadelig for en Monsteras evne til å vokse, og hvis du vil ha store blader, er det best å ta opp dette med en gang.

Sollys er uten tvil den viktigste faktoren når det gjelder gigantiske blader på en Monstera. For lite sollys vil alltid resultere i uinspirerte blader av dårlig kvalitet, så gi planten det lyset den trenger! Hver Monstera er forskjellig, men seks timer med lyst, indirekte sollys er en ganske god retningslinje å følge.

Et vekstlys er også et godt valg for å øke mengden lys en Monstera får. Disse lysene etterligner det naturlige spekteret som solen selv lager, så Monstera vil sannsynligvis ikke vite forskjellen og vil elske å ha den ekstra dosen med lys.

Til slutt

Det er rikelig med informasjon om Monsteras, men ikke så mye om hvordan man vokser store blader. Kravene er imidlertid ganske like. Vann og sollys bør være de to første tingene du ser på når du tenker på hvorfor din ellers sunne Monstera deliciosa ikke vokser gigantiske blader som du ønsker.

Sollys er viktigst for store blader, men ikke la dette avskrekke deg fra å prøve deg på å dyrke en Monstera med store blader. Det kan være utfordrende, men det er mange alternativer for folk som bor i ellers mørke rom. Bare husk at Monstera sannsynligvis ikke vil produsere den Instagram-verdige estetikken hvis den ikke får nok sollys.

Tilbage til blog