Monstera (vindusblad) - tips

Monstera (vindusblad) - tips

Monstera deliciosa er også kjent som vindusblad, sveitsiske osteplante, blant mange andre navn. Det er en potensielt stor plante med et av de mest gjenkjennelige bladene i designverdenen. Kallenavnet "sveitsisk ost" kommer fra de ikoniske spaltene og hullene i bladene.

Monstera Deliciosa oversikt

Disse klatrende, grønne staudene kan nå opptil 20 meter eller mer i høyden i deres naturlige habitat. I hjemmet ditt kan de nå omtrent to meter i høyden. Bare bladene deres kan være opptil 60cm lange. På grunn av den imponerende høyden og ønsket om å klatre, bør man bruke et espalier eller fuktige mosekledde pinner som støtte til monstera deliciosa.

De unikt formede bladene lar den motstå regnskyll i tropiske regnskoger. Strukturen hjelper den også til å ta inn de få glimtene av sollys som kommer til.

Disse livlige potteplantene ser best ut i stue og spisestue hvor gjestene dine kan beundre dem for all deres skjønnhet. Husk at disse plantene tar opp mye plass. Så bare vær sikker på at det er ekstra plass uansett hvor du planlegger å vise frem det nye grøntområdet ditt. Som en ekstra bonus renser de også luften!

Typer Monstera Deliciosa

Monstera deliciosa-varianter har forskjellige blader og størrelser. Du vil legge merke til subtile fargevariasjoner og litt forskjellige bladstrukturer i hver plante. Ta en titt på et par av typene du kan ha i hjemmet ditt:

M. deliciosa borsigiana

Denne varianten er perfekt for deg hvis du mangler gulvplass, men likevel ønsker å ha en vakker monstera i hjemmet ditt. De vokser vanligvis raskt og er mindre i størrelse sammenlignet med andre varianter.

M. deliciosa variegata

Denne typen monstera deliciosa har et gulaktig kremmønster flekkete på bladene. Denne variasjonen tar lang tid å vokse og er ikke like vanlig å finne i boliger.

M. deliciosa albovariegata

Den distinkte hvite variasjonen på bladene skiller den fra andre monstera deliciosa-varianter. Ingen blader er like! Noen blader blir helt hvite, mens andre kan ha flekkete mønstre. Dette er en annen sjelden monstera-variant, lik M. deliciosa variegata.

Monstera Deliciosa tips

Monsteras er enkle å ta vare på men krever den rette balansen mellom sollys, vann og temperatur.

Lys:

Riktig mengde sollys er avgjørende for en monsteras bladutvikling. Plasser den på et sted der den kan motta filtrert, indirekte sollys. For mye direkte sollys kan gi en monstera gule eller svidde blader. Det kan hende du må rotere planten din hvis du merker at bladene strekker seg mot sollys, så bare sørg for å holde øye med den.

Vann:

Du bør vanne planten din når de første to centimeterne med jord er tørr. Stikk fingeren i jorden for å sjekke at den er tørr. Monsteras foretrekker god drenerende jord siden altfor fuktig jord kan føre til rotråte. Disse plantene vokser også luftrøtter over tid. Disse kan enten bare la vokse, klippes vekk, surres rundt mosestokk eller føres ned i potten.

Temperatur:

Monstera-planten foretrekker normale romtemperaturer mellom 20–30 °C. Siden den opprinnelig kommer fra tropiske regnskoger, vil en lignende tropisk og fuktig atmosfære få denne planten til å føle seg hjemme. Å spraye din monstera deliciosa en gang i uken med vann eller neem olje løsning kan øke fuktigheten rundt planten hvis du bor i et tørt område. 

Skadedyr:

Monsteras er utsatt for mellus under bladene sammen med skjell, bladlus og edderkoppmidd. Tørk av bladene deres omtrent en gang i uken, gjerne med neem olje, for å holde dem rene og fjerne støv. Dette rutinemessige vedlikeholdet holder de mørkegrønne bladene sunne og skinnende. Hvis du finner små kryp i planten din, tørk dem av med en klut og neem olje spray.

Problemer:

Som vi nevnte tidligere, kan det hende at bladene ikke utvikler seg ordentlig hvis planten din ikke får nok sollys. Hvis du legger merke til at bladene til monsteraen din ikke deler seg ordentlig, flytt dem til et bedre opplyst område.

Monstera deliciosa-blader kan bli gule hvis de er overvannet eller underernært. Hvis dette skjer, avstå fra å vanne planten til du føler at jorden er tørr. Hvis problemet vedvarer, kan du ompotte monsteraen din i frisk jord og en luftigere pottemiks og jord og mikrobeforsterker.

Brune bladspisser eller kanter kan skyldes tørr luft og lav luftfuktighet. Korriger dette ved å spraye planten din en gang i uken eller ved å ha en luftfukter i nærheten av planten.

Potting:

Monstera, spesielt, er store planter som trenger ompotting hvert andre år for å støtte deres voksende rotsystem. Velg en potte som er noen størrelser større i høyde og bredde enn den forrige for å gi monsteraen din mer plass til å vokse. Du kan også ha den i samme potte, ompotte sjeldnere eller rutinemessig beskjære bladene for å holde den i en håndterlig størrelse.

Formering:

Finn et blad med en luftrot under seg.

Kutt/klipp stilken noen centimeter under lutftroten.

Sett avkuttet bit i en beholder slik at luftroten er fullt dekket av vann. Den kan også settes i en beholder med perlite og vann, samt andre substrater. Den kan også plasseres rett i jord, om jorden beholdes fuktig. 

Når du begynner å se at røtter utvikler seg kan denne pottes i jord slik at disse røttene tilpasser seg og blir jordrøtter.

Tilbage til blog