De mest populære Monstera-variantene (og hvilken som kan passe for deg)

Mange har falt pladask for den vakre monstera-planten og dens store tropiske blader. Men visste du at det finnes flere forskjellige monstera-varianter med sine egne variasjoner i størrelse, farger og blader? Det er sant! Faktisk er det 48 arter av monstera, men du finner bare noen få i din lokale butikk. 

Monstera er ofte feilmerket i butikk og hagebutikker fordi monstera-bladene vokser og forandrer seg så mye i løpet av livet. En ung plante kan se helt annerledes ut enn sine modne motstykker og faktisk se ut som en helt annen art.

Monstera Deliciosa

Dette er den vanligste varianten av monstera vi alle kjenner og elsker, og for det meste det du finner når du handler. Den har de store, lekre hullete bladene som er så populære. Denne slår aldri feil!

Morsomt faktum: Denne planten kalles "deliciosa" fordi den produserer meksikansk brødfrukt (som er spiselig).

Monstera Borsigniana

Dette er faktisk en variant av deliciosa og kan selges under samme navn fordi det er vanskelig å skille mellom de to når de er unge.

En måte å fortelle det på er å se på stammen. Deliciosas har en tendens til å rynke seg eller danne små kuler der bladet fester seg til stilken, men borsigniana gjør det ikke. Borsigniana er også mindre og vokser raskere enn deliciosa. Voksne planter danner vanligvis to pene rader med hull/spalter i stedet for å vokse hull i en mer velvillig stil som deliciosa.

Hvis du ender opp med en av disse i stedet for en deliciosa, frykt ikke! Den kan vokse like høy, nesten like stor og litt raskere, og den er fortsatt et fantastisk syn i hjemmet.

Monstera Variegata

Varigerte monstera er ikke separate planter, men snarere en fargevariasjon. Noen ganger ser disse plantene til og med malt ut med hvit maling. 

Spraglete betyr planter som er mønstret med hvit eller kremfarge samt grønn. Disse plantene har en tendens til å være vanskeligere å finne og er derfor mye dyrere.

Mange av variantene på denne listen kommer også i en variert form. Om du skulle være så heldig å komme over de

Monstera Adansonii (Monkey mask)

Denne varianten er litt mindre enn deliciosaen, men hullene er fortsatt ganske store! Hullene har en tendens til å ta opp omtrent 50 % av bladet.

Disse er ganske enkle å finne, men de er også feilmerket som monstera obliqua (men ekte obliqua er ekstremt sjeldne, så du kan være ganske trygg på at hvis du ser denne etiketten i en butikk, ser du faktisk på en monstera adansonii). Adansonii har også en tendens til å ha tykkere, grovere blader enn obliqua.

Monstera Pinnatipartita

Disse har veldig store, blanke blader, men har en tendens til å vokse spalter, i stedet for hull, som går til kanten av bladet. Bladstilkene er stive og solide og de har en nydelig smaragdgrønn farge. Disse er litt vanskeligere å finne, men du kan vanligvis hente en eller to på nettet.

Monstera Dubia

Dette er en av våre favoritter! Denne sorten er preget av svært små, hjerteformede blader med både mørk og lysegrønn farge. Det er ikke variert i seg selv, men nærmer seg det. Den vokser som en vinranke med kortere stengler og blader.

Disse er vanskelige å finne.

Monstera Obliqua

Disse fantastiske plantene har fortsatt de karakteristiske hullene, men bladene har en tendens til å være mer hull enn blader. Hullene kan ta opptil 90 % av de papirtynne bladene, så disse plantene er ekstremt delikate og du finner de som regel ikke i norske butikker. 

Utvid samlingen din!

Den gode nyheten er at alle disse variantene har svært like pleiebehov, så du trenger ikke å lære på nytt hvordan du tar vare på hver nye variant du legger til samlingen din. Stikk innom din lokale forretning for å se om du kan finne noen av disse variantene, eller gjør et søk på nettet. Noen av de mer eksotiske monsteraene kan være vanskelige å finne, men det kan gjøres!