Slik redder du planter som sliter

Slik redder du planter som sliter

Det er mange ting som kan føre til at planter sliter, fra dårlig jordsammensetning til mangel på vann og sol. Men uansett årsaken, er det viktig å ta grep for å redde plantene før det er for sent. I denne artikkelen vil vi gå gjennom de viktigste trinnene for å redde planter som sliter, og sikre at de vokser sterkt og blomstrer vakkert igjen.

Hva er årsaken til at planter sliter?

Det finnes mange faktorer som kan føre til at planter sliter, inkludert:

 • Dårlig jordsammensetning
 • Mangel på vann
 • Mangel på sollys
 • Sykdommer eller skadedyr
 • Overbeskåring

Det er viktig å identifisere årsaken til plantens nedgang, slik at du kan ta de riktige tiltakene for å redde den.

Trinn 1: Gi planten riktig type jord

En av de viktigste faktorene for en sunn plante er riktig type jord. Planter har behov for en jordsammensetning som gir dem nok næringsstoffer, vann og luft. Hvis jorden ikke er riktig, vil planten slite.

For å sjekke om jorden er riktig, kan du prøve å løfte planten opp av potten. Hvis jorden faller fra roten, er det et tegn på at jorden er for tørr, og at planten trenger mer vann. Hvis jorden klumper seg sammen, er det et tegn på at jorden er for våt, og at planten trenger mindre vann.

Hvis du finner ut at jorden ikke er riktig, kan du repot planten i en ny pott med en bedre jordsammensetning. Du kan også tilsette gjødsel eller kompost for å gi planten mer næringsstoffer.

Trinn 2: Sørg for riktig mengde vann

En annen viktig faktor for en sunn plante er riktig mengde vann. Planter trenger regelmessig vanning for å holde jorden fuktig, men de trenger ikke å stå i vann. Overvanning kan føre til rotrot, mens mangel på vann kan føre til at planten tørker ut.

For å sikre at planten får riktig mengde vann, bør du følge denne vanningplanen:

 • Vanne planten regelmessig, men ikke så ofte at jorden 

  blir for våt

 • La jorden tørke litt ut mellom hver vanning

 • Sjekk jordens fuktighet regelmessig ved å stikke en finger ned i jorden

 • Unngå å vanne planten med kaldt vann, da dette kan skade røttene

Trinn 3: Gi planten nok sollys

Planter trenger også sollys for å vokse og blomstre. Hvis planten din får for lite sollys, vil den begynne å bli spindelformet og miste bladene. For å sikre at planten får nok sollys, bør du plassere den på et lyst sted med riktig mengde dagslys.

Husk at noen planter foretrekker mer skygge enn andre, så sjekk hvilket lysbehov din plante har før du plasserer den.

Trinn 4: Behandle eventuelle sykdommer eller skadedyr

Sykdommer og skadedyr kan også føre til at planter sliter. Det er viktig å sjekke planten regelmessig for tegn på sykdommer eller skadedyr, og å behandle dem så snart som mulig.

Du kan behandle sykdommer og skadedyr med spesielle produkter som du kan kjøpe på en hagesenter, eller du kan prøve å behandle problemet med naturlige midler som neemolje eller baking soda.

Trinn 5: Unngå overbeskåring

Overbeskåring kan også føre til at planter sliter. Det er viktig å beskjære planten riktig, og å fjerne de døde eller syke bladene regelmessig. Unngå å beskjære for mye av planten på en gang, da dette kan føre til at den blir stresset og begynner å slite.

Konklusjon

Ved å følge disse trinnene, kan du redde planter som sliter og sikre at de vokser sterkt og blomstrer vakkert igjen. Det er viktig å være oppmerksom på plantens behov, og å ta de riktige tiltakene for å sikre en sunn og frodig plante.

FAQs

 • Hvor ofte bør jeg vanne planten min?

  Det avhenger av plantetypen og omgivelsene den vokser i. Generelt bør du vanne planten din regelmessig, men ikke så ofte at jorden blir for våt. La jorden tørke litt ut mellom hver vanning, og sjekk jordens fuktighet regel 

  messig ved å stikke en finger ned i jorden. Hvis jorden føles tørr, er det på tide å vanne planten igjen.

  • Hva skal jeg gjøre hvis jorden er for våt?

  Hvis jorden er for våt, kan du la den tørke ut litt ved å la den stå uten vanning i noen timer eller dager. Du kan også prøve å repot planten i en ny pott med bedre drenering.

  • Hva skal jeg gjøre hvis planten min får for lite sollys?

  Hvis planten din får for lite sollys, bør du prøve å plassere den på et lystere sted med mer dagslys. Sjekk hvilket lysbehov din plante har, og plasser den der den vil få den riktige mengden sollys.

  • Hva skal jeg gjøre hvis planten min har sykdommer eller skadedyr?


   Hvis planten din har sykdommer eller skadedyr, bør du behandle problemet så snart som mulig. Du kan kjøpe spesielle produkter på en hagesenter, eller du kan prøve å behandle problemet med naturlige midler som neemolje eller baking soda.

   • Hva skal jeg gjøre hvis jeg har beskåret for mye av planten min?

    Hvis du har beskåret for mye av planten din, bør du gi den litt tid til å hente seg inn før du tar flere beskjæringstiltak. Unngå å beskjære for mye av planten på en gang, da dette kan føre til at den blir stresset og begynner å slite.
    Tilbage til blog