Urter som vokser i skyggen

Når vi tenker på urter, forestiller vi oss gjerne solrike omgivelser og varmt sollys. Men det betyr ikke at du må gi opp drømmen om å dyrke urter hvis du har et skyggefullt eller delvis skyggefullt område i hagen din. Det finnes faktisk flere urter som trives godt i skyggefulle forhold. Her er noen av de beste urtene å vurdere:

Mynte (Mentha spp.)

Mynte er en hardfør urt som kan vokse i både sol og skygge. Den trives utmerket i delvis skyggefulle områder, spesielt hvis jorden er fuktig. Mynte kommer i flere varianter, som peppermynte, sitronmynte og sjokolademynte, og kan brukes til å lage deilige teer, desserter eller som smakstilsetning i matlagingen.

Sitronmelisse (Melissa officinalis)

Sitronmelisse er en duftende urt som trives i skyggefulle områder. Den gir lysstyrke og aroma til enhver hage, og de små hvite blomstene er også et flott tilskudd. Du kan bruke sitronmelisse til å lage te, krydre retter eller lage smakfulle cocktails.

Persille (Petroselinum spp.)

Persille er en populær urt som kan dyrkes i delvis skygge. Du kan velge mellom kruspersille eller bredbladet persille. Den trives godt med jevnlig vanning og kan brukes frisk, hakket eller tørket som en smakstilsetning til mange retter.

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander er en aromatisk urt som vokser godt i delvis skygge eller skyggefulle områder. Den er kjent for sin karakteristiske smak og brukes ofte i asiatisk, meksikansk og indisk matlaging. Koriander kan høstes som ferske blader eller tørkes for å gi smak til forskjellige retter.

Løytnantshjerte (Dicentra spectabilis)

Løytnantshjerte er en vakker og skyggeelskende urt som blomstrer med hengende, hjerteformede blomster i forskjellige farger. Denne urten kan gi et fargespill i skyggefulle områder og er et flott tilskudd til enhver hage.

Med disse urtene kan du glede deg over å ha et grønt og friskt hjørne av urter, selv i skyggefulle områder. Sørg for å gi dem nok vann og hold jorden fuktig, spesielt når det er varmt, for best vekst og smak. God dyrking!

Tilbage til blog