Variegata planter


Med variegert Monstera på alles ønskeliste og variegerte planter som selger som varmt hvetebrød på eBay, tenkte vi at det kunne være en god mulighet til å gi en oversikt over hva variegasjon egentlig er og hvordan man kan forstå det.

HVA ER VARIEGASJON?
Variegasjon er i utgangspunktet når en plante har en fargevariasjon i bladet eller blomsten. Dette skyldes ofte cellemutasjoner i planten. Variegasjon kan være genetisk eller de kan være kimerisk (tilfeldig). Variegert Monstera er et eksempel på kimerisk variegasjon.

Det er ingen garantier for hvor mye variegasjon hver plante vil gi (og derfor er det så mye press på den dyre stiklingen for å variegere!)

Genetisk variegasjon er når variegasjonen faktisk er skrevet inn i plantens DNA og derfor overføres til hver generasjon. Tenk på planter som Calatheas, med deres sterkt mønstrede løvverk som et eksempel på genetisk variegasjon. Denne variegasjonen er stabil - du vet at hver forplantet plante vil ha de samme mønstrene som sin forgjenger og derfor ikke trenger å vente spent mens hver nytt blad utfolder seg.

Kimerisk variegasjon er der planteforeldreangst kommer inn. Det er verdsatt fordi det ikke kan forutsies, og selv når du formerer en Chimera (en plante med to kromosomale sammensetninger og bare en kan produsere klorofyll), er det ingen garanti for at mutasjonen vil være stabil og derfor kan stiklingen din gå tilbake til sin opprinnelige grønne form.

SÅ ... ER VARIEGASJON GODT?
Vel, det er ikke ikke bra. Naturlig variegasjon som mønstrene i Calatheas eller reflekterende blemmer på planter som Scindapsus pictus er en del av den plantens sammensetning, og disse variegasjonene har utviklet seg for å gi planten best mulig sjanse for overlevelse og reproduksjon i sitt naturlige miljø.

Den virkelige debatten er med Chimeraer og deres grønne og hvite løvverk. Planter trenger klorofyll for å fotosyntetisere, så jo mer grønt på løvverket, jo bedre. De hvite delene av bladet har ingen klorofyll og er derfor til ingen nytte for planten.

Så utrolig som det kan se ut, hvis planten din legger all sin energi i å produsere helt hvitt (eller mest hvitt) løvverk, vil den til slutt dø.

HVORDAN MANAGE OG VEDLIKEHOLDE KIMERISK VARIEGASJON
Tricket her er å finne balansen. Sannsynligvis hvis du har kjøpt deg en variegert Monstera eller Syngonium, eller til og med en Devil's Ivy, vil du beholde variegasjonen. Hvis du finner ut at den variegerte planten din begynner å gå tilbake til sin opprinnelige grønne form, kan du bare beskjære det grønne løvverket.

På samme måte, hvis planten din produserer noen utrolige helt hvite, klorofyllfrie blader, ikke la dem være for lenge. Ta noen bilder og klipp dem ut slik at planten din kan gå tilbake til å produsere litt grønt.

PÅVIRKER LYS VARIEGASJON?
Det gjør det! Planter med kimerisk variegasjon har ikke så mye klorofyll, så de trenger mer lys for å kunne fotosyntetisere så effektivt som mulig. Plasser dem på steder med mer lys enn du ville gjort med deres ikke-variegerte søsken.
Tilbage til blog